Redakcija Reklama Prenumerata Leidiniai Archyvas
Leidiniai: Metai:

Dėrybų menas

Romualdas RAZAUSKAS

(Tęsinys.

Pradžia Nr. 11)

BENDRAVIMAS

SU DERYBų PARTNERIU

Priėmimai

Dalykinių ryšių technologijai vienodai svarbūs tiek oficialūs, tiek neoficialūs priėmimai. Priėmimų nereikėtų suprasti kaip maisto ar gėrimų degustacijos ar linksmo pasisėdėjimo. Priėmimai - tai dalykinės veiklos pratęsimas neformalioje aplinkoje. Jie paprastai rengiami, kai į firmа atvyksta užsienio delegacija ar garbingi asmenys, su kuriais ketinama bendradarbiauti. Beje, jeigu dalykinės komandiruotės metu negaunate pasiūlymo pabendrauti neoficialioje aplinkoje, tai yra aiškus požymis, kad jūsų sandėris veikiausiai neįvyks: šeimininkai duoda suprasti, jog prarado norа palaikyti tolesnius kontaktus. Priėmimo metu derybų partneriai turi galimybę geriau pažinti vienas kitа, pasikeisti nuomonėmis ir informacija, išsiaiškinti per derybas iškilusius nesutarimus, suderinti pozicijas tam tikrais derybų klausimais.

Priėmimas - svarbi derybų proceso pratęsimo dalis, todėl rengiant jį reikia griežtai laikytis pripažintų normų, reglamentuojančių jų organizavimo ir bendravimo jose tvarkа.

Priėmimui būtina rengtis iš anksto:

• numatyti priėmimo tipа,

• sudaryti kviečiamų asmenų sаrašа,

• laiku išsiųsti kvietimus,

• paruošti svečių susodinimo schemа,

• numatyti meniu, stalo serviravimo būdа,

• parengti tostus ir kalbas,

• sudaryti priėmimo scenarijų.

Priėmimų tipai

Priėmimai rengiami įvairiomis progomis - tiek oficialiomis, tiek privačiomis. Tarptautinėje praktikoje labiausiai paplitę šie priėmimų tipai:

• vėlyvieji pusryčiai;

• pietūs;

• vakarienė;

• furšetas;

• kokteilis;

• šampano taurė (arba vyno taurė).

Kokio tipo priėmimа rengia šeimininkas, priklauso nuo jo finansinių galimybių, atvykusios derybų delegacijos lygio, dalyvių skaičiaus ir kt. Derybų metu svečiai gali būti kviečiami šampano ar vyno taurei. Deryboms pasibaigus, t.y. pasirašius sutartį, paprastai rengiamas iškilmingas priėmimas: pietūs ar vakarienė.

Vėlyvieji pusryčiai. Kai kuriose Vakarų šalyse populiarūs vėlyvieji pusryčiai - dalykinis priėmimas neformalioje aplinkoje, į kurį žmonos nekviečiamos. Jie rengiami tarp 12 ir 15 valandos. Užtrunka apie 1,5 valandos. Paprastai valandа vaišinamasi sėdint prie stalo, po to 15-30 minučių bendraujama geriant kavа, kuri gali būti serviruojama kitame kambaryje arba ten pat, prie vaišių stalo.

Vėlyvųjų pusryčių meniu sudaro vienas ar du šalti užkandžiai, du karšti patiekalai (vienas mėsos ir vienas žuvies), desertas. Prie karštos žuvies patiekalo siūlomas šaltas baltas sausas vynas, prie mėsos - raudonas vynas, prie deserto - šampanas.

Vėlyvųjų pusryčių meniu neįmantrus, valgiai atnešami greitai, papusryčiavus sugrįžtama prie derybų stalo.

Pietūs. Tai - iškilminga priėmimo forma. Viskas ruošiama daug ištaigingiau nei per pusryčius, dalyvaujančių apranga iškilmingesnė.

Pietūs rengiami tarp 19-21 valandos ir trunka 2-2,5 val. Pietų meniu įvairesnis. Alkoholiniai gėrimai tokie patys, kaip ir per pusryčius.

Kvietime paprastai nurodoma aprangos forma. Vyrai dažniausiai rengiasi juodos arba tamsios spalvos kostiumais, moterys - vakarinėmis suknelėmis.

Vakarienė. Vakarienė nuo pietų skiriasi tik laiku. Vakarienė prasideda ne ankščiau kaip 21 valandа ir tęsiasi apie 2-2,5 val. Vakarienė dažniausiai rengiama po teatro ar koncerto. Apsirengimo forma iškilminga: vyrai - tamsiais kostiumais, smokingais, moterys - vakarinėmis suknelėmis.

Furšetas. Pastaruoju metu šio tipo priėmimai labai populiarūs visose šalyse. Jie rengiami tarp 17 ir 20 val. Trunka apie 2 valandas. Tokį priėmimа tikslinga rengti tuomet, kai per trumpа laikа reikia aptarnauti daug svečių, o juos susodinti prie stalo nėra galimybės.

Rengiant furšetа lėkštės ir įrankiai sudedami stalo galuose. Jeigu patalpos didelės, dengiami keli stalai. Priėmimo metu gali būti pateikiamas karštas patiekalas, kuriam nereikalingas peilis. Furšetas baigiamas kava, ledais, šampanu.

Furšetas - viena demokratiškiausių priėmimo formų. Priėmimas vyksta stovint, svečiai patys apsitarnauja. Svečias įsidėjęs užkandžių į savo lėkštę, pasitraukia nuo stalo, užleisdamas vietа kitam. šį sakinį būtų verta pakartoti, nes šiai taisyklei dažnai nusižengiama: įsidėjo, valgo, šnekučiuojasi ir nepasitraukia nuo stalo ir tuo trukdo prieiti kitam. Padavėjų funkcija - pakeisti lėkštes, išnešioti kavа, ledus, šampanа.

Kad viskas vyktų sklandžiai, renginio šeimininkas iš anksto numato priėmimo vedimo schemа - svečių sutikimа, kvietimа prie stalo, tostų tekstus ir kt. Po to, kai priėmimo šeimininkas ir garbingiausias svečias pasako tostus, šeimininkas turėtų rasti laiko prieiti prie kiekvieno svečio ir skirti jam truputį laiko. Dalyvis neturėtų ilgam užimti šeimininko, o leisti jam pabendrauti ir su kitais svečiais.

Kokteilis. Kaip ir furšetas rengiamas tarp 17 20 val. ir tęsiasi apie 2 valandas. Būdinga šio priėmimo ypatybė - salėje nėra užkandžiais ir gėrimais serviruotų stalų. Gėrimus ir užkandžius išnešioja padavėjai. Paprastai padavėjai dirba du - vienas rūpinasi užkandžiais, kitas - gėrimais. Svečiai vaišinasi stovėdami. Salėje yra pagalbiniai stalai, ant kurių padedami naudoti indai ir stalo įrankiai.

Salėje gali būti įrengtas baras, prie kurio svečiai gali išgerti mėgstamų gėrimų.

šampano taurė arba vyno taurė. ši priėmimo forma populiari Vakarų Europos šalyse. Priėmimas prasideda 12 ir baigiasi 13 valandа. Priėmimo metu svečiai vaišinami šampanu, vynu, sultimis. Galima pateikti mažų sumuštinių, riešutų ir kt. Svečiai vaišinasi ir bendrauja stovėdami. Toks renginys užtrunka trumpai ir nereikalauja didesnių pastangų.

Svečių susodinimas prie stalo. Priėmimuose vietos prie stalo skirstomos į daugiau ir mažiau garbingas. Jeigu į priėmimа kviečiami asmenys ir jų sutuoktiniai, garbingiausia vieta laikoma renginio šeimininkės dešinėje. čia sodinamas garbingiausias svečias. Antroji garbinga vieta - šeimininko dešinėje. ši vieta skiriama garbingiausio asmens žmonai. Pobūvyje, kuriame dalyvauja tik vyrai, garbingiausia vieta laikoma šeimininko dešinėje pusėje, antroji garbinga vieta - jo kairėje. Jeigu šeimininkas nori išreikšti ypatingа pagarbа aukšto rango svečiui, sodina jį priešais save.

Oficialiuose priėmimuose svečiai prie stalo sodinami pagal jų rangus. Arčiau šeimininkų sodinami aukštesnio rango asmenys. Toliau nuo šeimininkų vietos mažiau garbingos, todėl jas užima žemesnio rango asmenys.

Moteris, jeigu ji dalyvauja kaip oficialus asmuo, sodinama pagal jos užimamа rangа, bet būtinai tarp vyrų. Jeigu moteris dalyvauja sutuoktinio teisėmis, ji sodinama prie asmens, kurio rangas atitinka jos vyro rangа.

Svečių susodinimo prie stalo svarbiausios taisyklės:

1. Garbingiausi svečiai užima vietas šalia renginio šeimininkės ir šeimininko.

2. Moteris nesodinama šalia kitos moters.

3. Vyras ir žmona nesodinami vienas šalia kito.

4. Du užsieniečiai iš tos pačios šalies nesodinami vienas šalia kito, bet sodinami su šeimininkų šalies svečiais.

5. Tolimiausias vietas užima bendradarbiai.

6. Iškilmingų priėmimų metu renginio šeimininkas pasiūlo rankа pirmajai damai (garbingiausiojo svečio žmonai) ir jie pirmieji įeina į banketų salę. Garbingiausias svečias į salę palydi renginio šeimininkę. Jeigu priėmimas neoficialus, priimta, kad į salę moteris lydi renginio šeimininkė, vyrus - šeimininkas.

7. Svečiai sėda prie stalo tik tada, kai į savo vietas atsisėda renginio šeimininkė. Pasibaigus priėmimui, ji pirmoji pakyla nuo stalo.

Kad svečiai lengviau rastų savo vietas prie stalo, ypač didelių priėmimų metu prie įėjimo į salę pakabinama stalo schema, nurodant dalyvių vietas. Ant stalo dedamos kortelės su užrašytais dalyvių vardais ir pavardėmis. Jeigu priėmime dalyvaus nedaug svečių, stalo schemos iškabinti nereikia. Pakanka ant stalo išdėlioti užrašytas ranka korteles.

Kvietimas į priėmimа. į priėmimus asmenys kviečiami išsiunčiant kvietimus per kurjerį arba paštu. Pageidautina, kad žymiems asmenims kvietimus pristatytų kurjeris. Kvietimai spausdinami nurodant, kokia proga rengiamas priėmimas.

Kvietime nurodoma kviečiamo asmens titulas, pareigos, vardas ir pavardė. šie rekvizitai užrašomi ranka. Jeigu į priėmimа kviečiami abu sutuoktiniai, pirmiausia rašoma vyro, po to žmonos vardai bei jų pavardė. Kvietime būtina pažymėti priėmimo pobūdį (pietūs, vakarienė, kokteilis ir t.t.), datа, laikа ir vietа. Kairiajame apatiniame kvietimo kampe gali būti pažymėta apsirengimo forma (apsirengimas neoficialus, oficialus, smokingas ir t.t.). Dešiniajame apatiniame kampe paprastai rašomos raidės R.S.V.P. (reiškia „prašome atsakyti“). Kartais pakvietime parašoma, kad priėmimas įvyks „17,30 s.t.“ Tai reiškia „sine tempore“ - laukiame punktualiai, minutės tikslumu. įrašas „c.t. /cum tempote“ - akademinis ketvirtis - laukiame 15 minučių tikslumu. Taisyklė tokia: juo mažiau žmonių kviečiama - tuo punktualiau ateinama. Kai kuriose šalyse priimta kartu siųsti ir svečių sаrašа.

žemiau pateikiamas kvietimo pavyzdys.

Uždaroji akcinė bendrovė „SKRAJA“

Vilniaus g. 18, 2000 Vilnius

KVIETIMAS

Uždarosios akcinės bendrovės „SKRAJA“ direktorius Petras Petraitis maloniai kviečia ponа ROBERTА ANDERSONА pietums, kurie rengiami restorane „GINTARAS“, Liepų g.16, Vilnius, penktadienį, kovo 15 dienа, 18 valandа.

Su pagarba Petras Petraitis

/parašas/

Apsirengimas : neoficialus R.S.V.P.

Gavęs kvietimа asmuo privalo per artimiausias 2-3 dienas atsakyti į jį. Jeigu asmuo nėra tikras, kad galės dalyvauti, geriau atsisakyti kvietimo, negu atidėti atsakymа iki paskutinės minutės. į kvietimа paprastai atsakoma laišku ar atviruku. Atvirukas ir adresas rašomi ranka. Jeigu kvietime nurodytas telefono numeris, leidžiama atsakyti telefonu. Atsakymas galėtų būti tokio turinio:

Ponas ROBERTAS ANDERSONAS

dėkoja uždarosios akcinės bendrovės „SKRAJA“ direktoriui PETRUI PETRAIčIUI už malonų kvietimа pietums,

kurie rengiami restorane „GINTARAS“ penktadienį, kovo 15 d, 18 valandа,

ir su malonumu priima jį.

Su pagarba /parašas/

ROBERTAS ANDERSONAS

Gavęs atsakymа į kvietimus, pobūvio šeimininkas žino tikslų dalyvių skaičių ir gali planuoti, kaip juos susodinti. Be to, gali pakviesti kitus asmenis vietoj tų, kurie negalės dalyvauti priėmime.

"Transporto pasaulis"
Vasaris Nr. 2 (50)

"Linava" informuoja

Naujienos

Alternatyvos

ALYTIšKIAI SUGRIOVė… SENА MITА

Idėjos

METAI, NEPALEISTI VėJAIS

Naudingi pasiūlymai

Sukabinimo įranga: saugumа užtikrina elektronika

Nauji modeliai

IVECO : VANDENILIU VAROMAS AUTOBUSAS

Padangos

SUPERPLAčIOSIOS VERžIASI į RINKА

Psichologija

PULKO SūNUS AR VERGAS?

Servisas

Servisas ant ratų

Lietuvoje ir pasaulyje

Naujienos

Transporto politika

Darysim poryt, kа reikėjo padaryti vakar?

Keleivinis transportas

Autobusai vėl įvertinti žvaigždutėmis

„žVAIGžDžIų LAINERIS“: ANTROJI KARTA

Vežėjo kalendorius

Kovas

Technika

PUSPRIEKABėS FLOOR - TVIRTOS KAIP UOLA

Simuliatorius - testas ateities sunkvežimiams ir jų vairuotojams

SISU Evoliucija

Teisė

Tarptautinių sutarčių ypatumai

Verslo etika

Dėrybų menas

Automobilių sportas

Nugalėtojui - R-serijos „Scania“ sunkvežimis

Muziejus

IKARUS 60 - PIRMASIS Iš DAUGELIO